Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Épített környezet

PINCEHÁZAK, BARLANGLAKÁSOK

dscf3880.jpg A Tarna-völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő könnyen vágható, jól faragható, ezt elődeink előszeretettel hasznosították.Vájtak bele pincét, lakást, istállót és a kivágott kövekből házakat építettek.A Sáfrány utca összefüggő barlanglakásai a helyi önkormányzat tulajdonában vannak, helyi védelem alatt állnak. A barlanglakásokban kialakított helytörténeti gyűjtemény és az épített örökség együttese nyújt egyedi élményt az idelátogatóknak. Részei a népi bemutató helyiségek, kézműves műhelyek, népi kézművességet oktató termek, borbemutató termek, és a domboldalban egy kis szabadtéri színpad. A Tarna völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képező tufakő könnyen vágható, jól faragható. Természetes állapotában jó vízzáró. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. Egerszalókon a 20.sz. közepén 33 barlanglakás volt. Feltételezhető, hogy a lakások a 17-18. században készültek. A legutolsókat a 20. század végén még lakták.   http://barlanghazak.hu/hu/

 

HARANGTORONY

harangtorony.jpg

Az egerszalóki templomtorony, harangtorony legnagyobb különlegessége abban a tényben rejlik, hogy a templomtól külön, távolabb épült. Tehát nem templomtorony, hanem harangtorony.

Az 1767-es CanonicaVisitatio szerint 1738-ban már állt a templomtól távolabb egy torony, alatta kápolna oltárral. Ennek a fából készült kegyképkápolnának és a kegyképet magába foglaló öreg fa törzsének a helyén építették 1760-ban a mai harangtornyot. A torony Wagner József kanonok és a lakók költségén épült. A torony aljában – mivel a búcsújárók nem fértek el a templomban – 1765-66-ban kis kápolnát rendeztek be. E körül telepedtek le a hívek. A toronynak 1885-ös leírása szerint nyakas, körte alakú, hegyes piramisban végződő, zsindelyes teteje volt. 

Harangokról

Ma 3 harang található a toronyban. A legrégebbit az 5 mázsa és 38 font súlyút 1867-ben készítette Korrentsch Márk harangöntő Szent József tiszteletére Egerben. A középsőt Szlezák László készítette 1935-ben, a kisharangot 1928/1926-ban öntötték Seltenhofer Frigyes Fiai Harangöntőgyárban.A harangok félholdas FBK nyelvei és a nagyharang füles koronája a mai napig megcsodálhatóak. A harangok fékezős mágnessel, ejtős nyelvvel szólnak.   http://www.egerszaloktemplom.hu/

 

ÖREG KŐHÍD

oregkohid.jpg.jpg_orig.jpg

A falu É-i határán a Szóláti út Laskó patakot átívelő hídja. Egynyílású, szegmentíves áthidalású, a hídfőkön trapéz alakban kiszélesedő mellvédű kőhíd.
külső leírás:
A falu É-i határán a szóláti út Laskó patakot átívelő hídja.
Egynyílású, szegmensíves áthidalású, a hídfőkön trapéz alakban kiszélesedő falú kőhíd. 
azonosító: 5640   törzsszám:10820
szélesség (lat): N 47° 53,143'
hosszúság (lon): E 20° 18,950'
védettség: Műemléki védelem